Ο πρώτος αυτόματος πωλητής, από την αρχαία Ελλάδα

Ο αρχαίος αυτόματος πωλητής 

Ο αυτόματος πωλητής είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα αλλά με το όνομα «αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη». Ο συγκεκριμένος αυτόματος πωλητής τροφοδοτούσε με αγιασμό τους αρχαίους. Έριχναν ένα πεντάδραχμο και έπεφτε πάνω στο δίσκο ενός ζυγού, με την εκτροπή του οποίου άνοιγε μια κωνική βαλβίδα και έρρεε αντίστοιχη, του βάρους του νομίσματος, ποσότητα νερού.

Η μηχανή βασίζεται στο βάρος του εκάστοτε νομίσματος. Το νόμισμα πέφτει πάνω στο δίσκο ενός ζυγού ο οποίος εκτρέπεται ανοίγοντας μια κωνική βαλβίδα . Η βαλβίδα επιτρέπει τη ροή νερού ποσότητας αντίστοιχης του βάρους του νομίσματος. Δηλαδή έχουμε αυτόματη λήψη αγιασμού ανάλογα με το βάρος του νομίσματος.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η κατασκευή αυτή έχει καταπληκτική ομοιότητα με τις σημερινές. Λειτουργεί με ρίψη νομίσματος όπως δηλαδή γίνεται και σήμερα (πρόδρομος του σημερινού πολιτισμού γιατί αφορά το κέρμα).

Μερικές από τις εφαρμογές που βρίσκει στις μέρες μας είναι το μηχάνημα αυτόματης λήψης καφέ, και γενικότερα τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.

Το αγιαστήριον λοιπόν μια αυτόματη κατασκευή του 1ου αιώνα μ.χ. προπομπός των σύγχρονων αυτόματων μηχανών πώλησης διαφόρων ειδών.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr, www.seleo.gr